Schoonheid en het schoonheidsideaal

Gepubliceerd op 30 maart 2023 om 15:34

Iedereen heeft wel een idee wat ze wat mooi vinden of juist wat ze niet mooi vinden. Maar op wat is dit gebasseerd? Waarom vinden we bepaalde dingen mooi of net niet mooi? Ik neem je even mee doorheen de geschiedenis, want daaruit kunnen we heel veel leren. 

 

Het begint allemaal in de prehistorie. Daar werden er tal van venusbeeldjes teruggevonden die volle dames voorstellen en hoogstwaarschijnlijk ook symbool stonden voor de vruchtbaarheid. Ook bij de Grieken en de Romeinen vinden we veel kunstwerken terug waar ze de vrouwelijke lichamen in de kijker zetten. Ik denk dan meteen aan Aphrodite, Griekse godin van de liefde, vruchtbaarheid en schoonheid. Ik herinner me nog dat ik in de Latijnse les over haar leerde en deze prachtige godin heeft mij sinds die dag niet meer losgelaten. Dit is de godin van de schoonheid, dames en heren. Ze mag er zijn, die Aphrodite.

Dit mythologisch schilderij uit de 16de eeuw wilde ik jullie ook tonen. Kijk eens hoe de Vlaamse schilder Rubens het lichaam van de vrouw weergeeft. Met cellulite, met rondingen. Een vrouwenlichaam zoals het is. 

De schoonheidsidealen wisselen sterk af doorheen de tijd en zijn ook afhankelijk van de regio. We maken even een sprong richting de 20ste eeuw. We komen aan in de beruchte jaren 20 en daar worden voornamelijk vrouwenlichamen met een plat bovenlijf, een kleinere taille en een kort kapsel geprefereerd. Daar kwam verandering in wanneer het gouden tijdperk van Hollywood aanbrak. Het ideaalbeeld verschoof naar een lichaam met rondingen, volle borsten en een zandloper figuur. Denk maar aan Marilyn Monroe. Na de jaren 50 ging het snel, gaande van 'kinderlijke' lichamen in de jaren 60, supermodel en atletisch lichamen in de jaren 70 en 80, naar de herion chic van de jaren 90. Heel wat verschillende lichaamsbouwen in de afgelopen jaren he? 

Ook in de 21ste eeuw verandert het schoonheidsideaal aan een rarend tempo. De bijkomende sociale media maken het in mijn ogen ook steeds moeilijker om het schoonheidsideaal nog steeds bij te houden. 

 

Wat mij opvalt? Ik vind ze allemaal mooi. Ieder vrouwenlichaam in elke tijd & elke cultuur. We hebben allemaal een ander genetisch plaatje meegekregen, dus waarom gaan we niet gewoon ieder vrouwenlichaam eren? Wat maakt dat een lichaam als mooi wordt aanzien? Het verandert toch verdurend? En waarom wijzigt dit ook zo vaak? Volgens mij omdat gewoon oprecht ieder lichaam er mag zijn.  Je herkent ongetwijfeld je lichaam in een bepaalde tijdperk. Wel? Weet dan dat jouw lichaam ooit de standaard was.

 

Misschien moeten we afspreken dat we vanaf nu er een nieuw tijdperk van maken. Een tijdperk waarin ieder lichaam wordt geaccepteerd. Ieder lichaam wordt vereerd want god, wat is een vrouwenlichaam schoon. 

 

Wees jezelf. Vereer je lichaam. Zie het graag. Geef het de liefde die je lichaam verdient & zorg ervoor. Draag zorg voor je lichaam zoals je ook zorg draagt voor dat 'ideaalbeeld' in je hoofd. Want zoals je ziet? Binnenkort verandert het toch weer hé? Dus waarom steek je er nog zoveel tijd in dat ideaalbeeld. Start vandaag nog met jouw lichaam te eren. Draag goed zorg voor je lichaam zonder kritische stemmetjes in je hoofd.  

 

Want jij die jezelf bent, jij die je lichaam graag ziet, dat is écht het schoonste dat er is. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.